Какво търсят хората на пазара за недвижими имоти през 2021 година ?

Пазарът на имоти преди и след епидемията

Имотният пазар продължава да е стабилен, въпреки предизвикателствата на коронакризата и трудностите, които тя донесе. Средния ръст на цените за 2020г. е около 5% спрямо 2019г. Оптимистична е и прогнозата за пазара на жилища за 2021 г. Отчита се голяма активност от началото на новата година.

Пренастройка на домовете в офиси и училища

Най-голямо предизвикателство се оказа намирането на подходящо пространство у дома, където няма постоянно да бъдем разсейвани от половинката или от децата. За всеки работещ и ученик трябваше да се обособим място за работа или онлайн обучение. Тогава се запитахме – имаме ли достатъчно място за това? Някои преустроиха таваните си, други “превзеха” терасите. А когато времето се стопли, хората изпълниха дворове и градинки. Но това са временни решения, а коронавирусът няма да изчезне изведнъж. Историята показва, че пандемиите в международен план продължават минимум 2 години и затихват за период от 3 до 5 години.

Работещото решение е да се намери вариант за прехвърляне в по-голямо жилище (покупка или под наем). Имаше хора, които го направиха – смениха двустайния апартамент с тристаен. Или се нанесоха в нов дом с просторна дневна, където може да се обособи работен кът. Масово се търсеха и жилища с по-големи тераси.

За много двойки по-големият апартамент може да се окаже разумен и предвидлив ход. Когато пандемията отшуми някой ден, това пространство би паснало идеално на плановете за разширяване на семейството. А има ли по-хубаво нещо на света от децата!?

Инвестиция в недвижими имоти

Поради несигурността, която пандемията внесе в живота на хората, много от тях ще предпочетат да инвестират финансите си в нещо сигурно, каквото са недвижимите имоти.

Други, поради понижените лихви и частично разхлабените условия за изплащане на кредити, виждат подходящ момент да се възползват от ипотечен кредит, за да закупят желания имот.

Нови хоризонти пред виртуалните огледи

Виртуалната реалност навлезе стремглаво в света на недвижимите имоти. Купувачът има възможност от вкъщи да се разгледа желания апартамент, който се намира на десетки километри. Един имот може да бъде разгледан от хиляди клиенти за броени дни, докато за същото време едва ли могат да се организират повече от десетина огледа.

Строителните предприемачи и агенциите за имоти в България също инвестираха, за да направят възможни 3D огледите. Когато говорим за български купувачи, важно е да се отбележи, че “отдалеченият достъп” служи само за оформяне на първоначална представа. Задължително следва физически оглед, дори няколко, и едва тогава се пристъпва към сделка.

При чужденците и българите, живеещи зад граница ситуацията е по-различна. Те имат практика да купуват, без да са разгледали на живо достойнствата на недвижимата собственост. В следващите години виртуалните огледи на имоти ще станат още по-реалистични.

Преди няколко месеца компанията Facebook Inc. представи бета-версия на футуристичния проект Horizon, който има потенциал да се превърне в следващото голямо нещо. Разработчиците вече са поканени да разработват свои тематични мини-светове в Horizon и отсега може да прогнозираме: светът на недвижимите имоти ще има ярко присъствие във виртуалната вселена.

Повишен интерес към селските къщи

Ако може да се търси положителен ефект от епидемията от коронавирус, то той определено би бил оживлението на пазара на селски къщи, което тя предизвика. Така селските къщи се превърнаха в хита на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места даже вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти. Прогнозата е, че ако опитът се окаже успешен и хората са доволни, може да се очаква към тях да се присъединят техни роднини, приятели и така постепенно да се създаде нов активен пазарен сегмент на хора, завръщащи се на село, било то за постоянно или за уикенди и ваканция на чист въздух и по-близо до природата. Според експертите на пазара на имоти и на психолози, именно това е причината все повече хора да търсят къща с двор, където да могат да прекарват свободното си време на открито, да се занимават с градинарство и да се срещат с приятели.

Част от търсенето на къщи е с желанието те да бъдат използвани за вили през почивните дни. Такива се търсят и в по-малки населени места, отдалечени от големите градове. Други търсят къща с двор за постоянно жилище, като в този случай са предпочитани районите в покрайнините или в близост до големите градове, като това осигурява бърз достъп до работните им места, в случаите, в които не работят дистанционно.

Възможности на затворените комплекси с открити озеленени пространства

Отчита се и значителен интерес и ръст на продажбата на апартаменти в затворени комплекси, където живеещите могат да се възползват от откритите озеленени общи пространства.

Спад в наемането на жилища

По отношение на имоти, отдавани под наем, анализаторите очакват цените и съотношението търсене – предлагане на наемния пазар за жилища, да се запази и през началото на 2021 година както и през 2020 – пазарът да е с доста по-голям спад в сравнение с времето преди пандемията.

регистрираният спад в цените през последните шест месеца спря да се задълбочава, но жилищата продължават да се задържат по-дълго време, преди да се намери наемател. Ппричината е, че тъкмо работещите в най-засегнатите сфери – ресторантьорство и търговия на дребно – са и основните наематели на масовия тип жилище в София. Затова и с очакваното активизиране на икономическата активност лятото и есента, търсенето ще намери устойчива почва и пазарът да възстанови обичайната си динамика.

Заключение

В заключение може да се каже, че според мнението на редица експерти в сферата на имотния пазар, по отношението на продажбите на имоти може да се очаква относителна стабилност през първите месеци на 2021 година, а част от тях прогнозират даже и известно завишение на продажбите, в сравнение с предходни години. Всичко това би се дължало, както на променената психологическа настройка, която кризата с пандемията донесе, така и на желанието за по-сигурни инвестиции в един относително несигурен свят, и не на последно място с облекчените условия за ипотечните кредити, предлагани от банките.

Абонирай се
Уведоми за
guest

0 Коментари
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари

Сравни имоти

Сравни