Скок на строителните материали заради войната в Украйна

Войната в Украйна ще повлияе и на строителния бранш, а това значи скок и в цените на недвижимите имоти. Двуцифрено е оскъпяването на материалите, влагани в строителството на сгради.

От Украйна и Русия страната ни внася 70% от арматурното желязо, включително и това, използвано в строителството. Войната, санкциите и ограниченията обаче поставят под въпрос доставките

“Вторият проблем, че липсва пълната номенклатура от тези материали и се налага да се заменят едни с други, за да върви строителния процес навреме”

каза инж. Илиян Терзиев, председател на Камара на строителите в България.

Инж. Георги Шопов, председател на Национална асоциация на строителните предприемачи каза, че армировката от 1.65 стига до 2.40, което е огромно повишение.

Това ще повлияе и на цените на недвижимите имоти, но с колко?

“Бих се въздържал от конкретен коментар с колко бихме очаквали да се покачват цените и трябва ли”

За строителите обаче ръстът е налице. Според Националната асоциация на строителните предприемачи за 1 година поскъпването в строителството е 27%. Армировката е над 60%, дървен материал – 150%, топлоизолация между 40 и 60%.

Има и друг проблем според инж. Илиян Терзиев:

“Забавянето на доставките, защото трябва да ви кажа, че в момента особено на пазара на металите нещата са много трагични. Има фирми, които отказват просто да поемат поръчки”

Според него трябва да се преразгледат квотите за внос от трети страни. За инж. Шопов обаче решението вече е на път:

“Това се обира от световната логистика, глобалната логистика и икономика, която не търпи вакуум и ниши. Тръгнали са кораби от цял свят с армировка към Европа”.

Но независимо от етапа на строителство, бързият темп на нарастване стойността на материалите ще рефлектира върху крайната цена на новопостроените сгради. А цените със сигурност ще бъдат повлияни от бързия темп на нарастване на строителните материали.

Източник: https://bntnews.bg/

Абонирай се
Уведоми за
guest

0 Коментари
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари

Сравни имоти

Сравни