Дървопроизводителна гора в с. Боснек, община Перник

 • 40 000 €
България, Перник, Боснек
Продажби

Дървопроизводителна гора в с. Боснек, община Перник

България, Перник, Боснек
 • 40 000 €

Общ преглед

ID на имота: AK-11
 • AK-11
 • ID на имота
 • Земеделска земя/Гори
 • Тип на имота

Описание

👉 Предлагаме на вниманието ви дървопроизводителна гора в с. Боснек, местност Селска кория с площ 14 131 кв.м.

Гората се намира в непосредствена близост до огромна поляна и до бившия лагер. Има достъп по асфалтиран път, който обаче не е подържан във втората му част при бившия лагер.

👉 Цена: 40 000 ЕUR

🎯 Село Боснек се намира на южните склонове на Витоша при н. в. 930 метра. Разположено е на долинно уширение на р. Струма, където приема водите на десния си приток р. Добри дол.

Едно от предположенията за възникването на селището е, че първите заселници били босненци, откъдето идва и неговото наименование.

Западно от центъра на селото на около 1 км е местността Кръста. Тук е съществувала антична крепост върху площ от 7 декара. Районът е обрасъл с нискостъблени предимно дъбови и габърови горички. Намерени са голям брой археологически материали, които доказват, че крепостта е съществувала още през IV и III век преди Христа.

Антично село е съществувало и в центъра на сегашното селище – м. Ридо. Понастоящем тук се намира канцеларията на кметското наместничество, малка библиотека и към нея етнографска сбирка с инструменти и уреди за труда и бита на хората в близкото минало. Това е най-високото място на днешното село Боснек. На обширния площад е издигнат паметник на загиналите босненци във войните и красива чешма с много добра за пиене вода.

Съвсем близо до центъра на селото се намира старата малка каменна сграда на църквата “Св. Св. Козма и Дамян”. Тя е изградена през 1878 г. и е обявена за паметник на културата. На вратата на църквата има голяма табела с надпис “Паметник на културата, охранява се от Закона”.

Малко по-нататък широка уличка отвежда до действащата църква “Св. Теодор Стратилат”. Тя е въздигната през 1866 г.На иконостаса има много икони с висока художествена стойност – на Св. Теодор Стратилат, на Св. Йоан Предтеча, а горе високо е “Тайната вечеря”. Тази църква се намира в много добро състояние и внушава респект с вътрешната си уредба и чистотата на сградата и двора, ограден със стабилна ограда.

В Боснек живеят постоянно 150 възрастни хора. Селото придоби характер единствено на курортно място, но като такова, предвид на своите географски и природни дадености, има големи възможности.

Преди да поеме по долината на Добри дол към природната забележителност Живата вода или още по-нататък към Меча чешма, Даин кладенец и долината на р. Матница, пътникът може да се изкачи за 15 – 20 минути до м. Кръста. Тук все още съществуват земните отбранителни валове. Това е много обзорно място. Открива се изглед към планината Голо бърдо, Вискяр планина, а при хубаво и ясно време погледа опира на запад чак до Осогово.

Селата Боснек и Чуйпетлово са кметско наместничество към община Перник. Разстоянието от с. Боснек до гр. Перник по автомобилния път е 25 км, а това до с. Чуйпетлово – 7 км.

На входа на с. Боснек непосредствено над пътя вляво се намира дъб на възраст над 600 години, обявен за природна забележителност.

Боснешкият карстов район, заемащ площ от 30 кв.км, е разположен на южните склонове на Витоша при средна надморска височина 900 метра. Той е изключително интересен. Релефът е планински, силно пресечен с остри била и стръмно спускащи се склонове, въртопи и валози, сухи долини, ниши и отделни изолирани скали. Към тази характеристика на геоложкия строеж непременно трябва да се добавят пещерите и пещерните пропасти.

Боснешкия карстов район попада изцяло в територията на ПП “Витоша”.

Тук е най-красивата и най-дълга (18 км) пещера в България – Духлата. Поради своите уникални в красотата си пещерни образувания и исторически находки от най-далечни времена тя е обявена за природна забележителност. Сложна, многоетажна, лабиринтна пещера с подземни галерии, срутища, зали, пропасти и реки с обща денивелация от 70 метра. Част от пещерата се намира под сегашното легло на р. Струма. Голямо е богатството от сталактити, сталакмити и сталактони. Синтрови езера, кристали и пещерни бисери, драперии и завеси причудливо декориращи стените.

На 3 км от с. Боснек по пътя към с. Чуйпетлово е входът на пещерата “Духлата”. На няколко метра по-надолу над пътя е зазиданият вход на пещерата. Над него е изграден временен заслон на пещерняка.

Пещерата “Врелото” е втора по дължина – 5,3 км в района. В нея се намира най-голямата подземна зала в България, известна като “Приятели мои”. Нейните размери са 230/40/30 метра. Интересна е “Залата на магьосниците” и залата на “Големите сипеи”.

В района около изворите Живата вода се намира входа на пещерата Живата вода. Нейната дължина е 240 метра.

Хоризонталната водна пещера “Академик” с дължина 320 м е част от подземната хидроложка система на пещерата Духлата. Изключително красива, тя завършва с голяма зала дълга около 60 метра. В нея се срещат едни от най-дългите цевични сталактити в района. Пещерите са носители на разностранна информация за развитието на материалната и духовна култура на човечеството, животинския и растителния свят, населявал планетата в доисторическо и историческо време.

Изворът Живата вода е обявен за природна забележителност. Тук е изграден заслон с пейки и маси. До тази местност може да се отиде от центъра на с. Боснек за 1 ч. и 30 минути.

Селата Боснек и Чуйпетлово имат уникалния шанс, притежавайки природното богатство на Боснешкия карстов район, да се развият като големи много посещавани туристически центрове.

Детайли

Актуализирано на септември 20, 2021 в 3:25 pm
 • ID на имота: AK-11
 • Цена: 40 000 €
 • Площ на земята: 14131 m²
 • Тип на имота: Земеделска земя/Гори
 • Състояние: Продажби
 • Град Перник
 • Квартал Боснек
 • Страна България

Видео

Насрочете оглед

Вашите данни

Контактна информация

Подробности за брокера
Наталия Аксентиева

Попитайте за този имот

Сравни имоти

Сравни
Наталия Аксентиева
 • Наталия Аксентиева