Урегулиран поземлен имот в с. Вискяр, община Перник 

 • 14 000 €
България, Перник, с. Вискяр
Продажби

Урегулиран поземлен имот в с. Вискяр, община Перник 

България, Перник, с. Вискяр
 • 14 000 €

Общ преглед

ID на имота: АК-94
 • АК-94
 • ID на имота
 • УПИ
 • Тип на имота

Описание

🏡 Предлагаме на вниманието Ви в продажба, урегулиран поземлен имот, с готова виза за проектиране на жилищно строителство в с. Вискяр, с обща площ – 683 m², на равно, просторно и слънчево място, с панорамна гледка към Вискяр планина. Имотът е в близост до главната улица не селото, до центъра и е с целогодишен достъп. Токът и водата са непосредствено до имота на улицата. 

👉 Цена: 27 500 лв. / 14 000 € 

☎️0895 505 584 

⚠️Най-отдолу под обявата можете да направите заявка за оглед или да се свържете с нас. 

🆘Как можем да ви съдействаме за финансиране, покупка и друго, вижте в секцията ни 👉Услуги.

🌏ЛОКАЦИЯ  

Вискяр е село в Западна България, в община Перник, област Перник. Отстои на около 15 км северозападно от гр. Перник, на 9 км югоизточно от гр. Брезник, на 45 км източно от гр. София.  

с. Вискяр е разположено е в подножието на Вискяр планина в Западна България, на границата между Софийска и Пернишка област, част от Завалско-Планската планинска редица на Средногорието, откъдето идва името на селото. Надморската височина е 784 м. Климатът е умерено-континентален. Пролетта настъпва сравнително късно – към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Здравословният въздух в селото е много близък до този в гр. Банкя, поради близостта на населенитe места, находящи се от двете страни на Вискяр планина. Разстоянието от с. Вискяр до гр. Банкя, през с. Клисура е 26 км. Вискяр е ниска планина, с централен рид с плоско било и къси, силно разчленени склонове. Най-високата точка е връх Чеканска бука (1136 m), разположен на 4 – 5 km северно от село Брусник. 

Постоянното население на селото е около 80 души, сред които много млади семейства. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са електропреносна и водопреносна мрежи. 

Тук функционират кметско наместничество, читалище, смесен магазин и кръчма. Специализирана медицинска помощ може да получите на територията на градовете Перник и Брезник, където са и най-близките учебни заведения. 

През месец септември 2013 г. е осветен православният храм „Св. Георги“ от Знеполският епископ Йоан. Храмът е изграден с дарения от 118 души, а много местни жители са участвали в строителството с доброволен труд и дарени строителни материали. Дърворезбарят Румен Иванов е автор на църковния иконостас, като иконите от апостолския ред са изработени още през 2005 г. по времето на „Първи Християнски пленер на Балканите“. 

Популярна туристическа дестинация сред планинарите са развалините на късноантичната крепост „Калето“, която се намира на най-високия връх на възвишението Вискяр – „Кале“, на 1.5 км североизточно по права линия от центъра на село Вискяр. Площта ѝ е около 20 дка. Крепостта е обградена от две крепостни стени.  

Южният склон на планината е привлекателно и атрактивно място за екстремни преживявания от делтапланеристите.  

Събития: На 2 януари всяка година хората от селото са си изградили традиция да излизат в местността “Върбице”, намираща се над селото близо до извор “Рашинец”. Също така до днешни дни е запазена традицията за събор, провеждащ се зад могилата на 2 май. Годишният събор на село Вискяр се провежда втората събота на месец юни. В селото има организирана детска сурвакарска група, която участва в международния фестивал „Сурва“, който се организира ежегодно в гр. Перник. 

В село Вискяр функционира една от малкото в България земеделска кооперация „Вискярска Могила“, която се занимава със зърнопроизвоство и с животновъдство. Животните се отглеждат при отлични условия, а фуражите, с които се хранят, са висококачествени. Именно това гарантира и качеството на млякото, от което се произвеждат и продуктите, достигащи до крайния потребител. Кооперацията отглежда различни зърнени култури. Една част от добитата продукция се използва за изхранване на селскостопанските животни, а друга – за продан. Кооперацията обработва както собствена земя, така и чужда. Разполага с техниката, която е необходима както за обработка на земята, така и за събиране на реколтата и разполага със собствена база, в която съхранява добитата вече продукция. Именно това е и предпоставка за запазване на нейното качество. 

Детайли

Актуализирано на март 13, 2024 в 12:20 pm
 • ID на имота: АК-94
 • Цена: 14 000 €
 • Площ на земята: 683 m²
 • Тип на имота: УПИ
 • Състояние: Продажби
 • Град Перник
 • Квартал с. Вискяр
 • Страна България

Насрочете оглед

Вашите данни

Контактна информация

Подробности за брокера
Наталия Аксентиева

Попитайте за този имот

Сравни имоти

Сравни
Наталия Аксентиева
 • Наталия Аксентиева